Toukokuu

Weston: Näyttelijän ohjaaminen

Mahtava, käytännönläheinen kirja, joka kiinnostaa, vaikkei haluaisikaan ohjaajaksi. Kiinnosti ainakin minua. Auttanee myös ihmisiä, joiden pitää kirjoittaa juttuja, jotka voi näytellä. (tietokirja, 363 s., suomennos Päivi Hartzell)

Sundman: Elokuva ja arkkitehtuuri

Silmäilty. Näytti hötöltä. (tietokirja, 126 s.)

Rosma & Co: Elokuvadramaturgian salaisuudet

Osuvampi nimi olisi kenties Elokuvadramaturgian perusteet, sillä niitä tässä esitellään. Kirja on fantastisen tiivis esitys. Kovin konreettisiin esimerkkeihin ei mennä, mutta jokainen lause on silti täyttä asiaa. Minulle, joka olen oppinut termistöä ja muotoa vähän sieltä täältä sillisalaattina, kirja oli erinomainen yhteenveto. (tietokirja, 160 s.)

Hirvonen (toim.): Käsikirjoittaminen

Sisältää monta innostavaa artikkelia erilaisilta käsikirjoittajilta. Toimittamisen puute vaivaa – esimerkiksi Cederströmin juttu on täynnä yksinkertaisia lyöntivirheitä ja Tervon kieli on välillä aivan solmussa. (tietokirja, 246 s.)

Pirilä & Kivi: Otos. Elävä kuva, elävä ääni.

Yleisluontoinen raapaisu elokuvan ja television luonteeseen. Liikkuu abstraktiotasolla, josta ei ole hyötyä ammattilaiselle eikä amatöörille. (tietokirja, 166 s.)

Huhtikuu

Johnson: Everything Bad Is Good For You

Mielenkiintoisia väitteitä siitä, miten populaarikulttuuri tekee massoista fiksumpia. Tahtoisin kovasti uskoa Johnsonin argumentteja, mutta – hitto soikoon – en vain pysty siihen. (tietokirja, englanti, 238 s.)