Aloitetaan huumorilla:

I got a dig bick

Olin torstaina katsomassa A Dangerous Method -elokuvaa ja rustasin pimeässä salissa muistiinpanoja pieneen Field Notes -vihkoon. Jälkikäteen katsoin kuvassa keskimmäisenä näkyvää riviä ja ihmettelin, mitä hittoa siinä luki:

Muistiinpano

Tylsämielisyyttäni sitten pyysin Facebookissa veikkauksia asiasta. Tovi siihen meni, mutta parin iteraation jälkeen J-P Valkeapää osui oikeaan. Siinä lukee K 1,85:1 ja se tarkoittaa elokuvan kuvasuhdetta.

(Sivupolku: käytän K-kirjainta merkkaamaan kuvaukseen liittyviä asioita. Muita lyhenteitä ovat M = musiikki, N = näyttelijät, FB = flashback ja 1K = ensimmäinen kuva.)

Sotku, josta en meinannut saada itsekään ensin selvää, oli loppujen lopuksi ymmärrettävissä, mutta väitän sen johtuvan ennen kaikkea kontekstista. Jos sama asia lukisi lypysytilarepparin muistiinpanoissa, sitä olisi mahdoton ymmärtää. Nyt tarjolla oli tarpeeksi tietoa ohjaamaan ajattelua oikeaan suuntaan. En olisi itsekään tajunnut mitä siinä lukee, ellen tietäisi, että minulla on tapana kirjoittaa kuvasuhde muistiin heti leffan alussa.

Omituinen värkki on ihmisen aivo, perin omituinen.